Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis! Catalogus aanvragen

8 verfrissende tips om je veranda koel te houden

De zomer is in volle gang en de warmste dagen van het jaar komen eraan. Met onze tips hou je je veranda lekker koel tijdens de heetste zomerdagen.

VDB moderne poolhouse Ieper

Onmiddellijk inzetbare tips om je veranda koel te houden:

1. Hou je zonwering, gordijnen of rolluiken overdag dicht

Veranda in landelijke stijl in Aalst 5

Een koele veranda begint met het buitenhouden van de zon. Doe overdag de zonwering of rolluiken naar beneden of hou je gordijnen dicht.

Wist je dat zonwering aan de buitenkant van je ramen tot 77% meer warmte tegenhoudt dan klassieke gordijnen? We lijstten de voor-en nadelen van de populairste veranda zonweringen voor je op in onze blogpost “Zonwering voor je veranda kiezen? Onze top tips en inspiratie!

2. Ventileer of zet je ramen en deuren open tijdens de koelste uren

Moderne veranda in Torhout 6

Naast ingewerkte ventilatieroosters en mechanische ventilatie systemen, kan je er ook voor kiezen natuurlijk te ventileren. Zet ‘s avonds, ‘s nachts of in de vroege ochtend alle ramen en deuren open en laat het lekker afkoelen. Met buitenzonwering screens of een hor hou je muggen en andere insecten buiten.

3. Kies voor natuurlijke verkoeling met planten

VDB banenenboom in moderne veranda

Planten kunnen je ook helpen bij het koeler houden van je veranda of woning:

Kamerplanten verdampen overtollig vocht via hun bladeren, om zo zelf te verkoelen. De vochtigheid laat de temperatuur met enkele graden dalen. Sanseveria’s, lepelplanten, goudpalmen, … zijn hier echte toppers voor. Zet je planten zo dicht mogelijk bij elkaar op een plek met veel daglicht, maar zonder direct zonlicht. Meer tips voor veranda planten lees je in onze blogpost “De beste planten voor jouw veranda”.

Buitenplanten kunnen ook helpen met het afkoelen van je veranda. Plant bomen en struiken in je tuin want hun schaduw is een natuurlijke zonwering voor je huis. Een groene gevel met bijvoorbeeld klimop is ook een uitstekende manier om je woning te beschermen tegen de zomerwarmte.

4. Schakel elektrische toestellen uit

Moderne zwarte veranda aanbouw in Lokeren 2

Schakel elektrische toestellen zoals je TV, PC, printer,... uit. Naast energie verbruiken, geven ze ook extra warmte af. Geef je fornuis en oven even verlof tijdens een hittegolf. Of denk na over gerechten met een korte bereidingstijd. Onder een terrasoverkapping kan je gezellig buiten kokkerellen wanneer de temperaturen ‘s avonds wat gedaald zijn.

5. Kies een airco afgestemd op jouw veranda

Horeca Au Sabot Kain 7

Ben je de warmte helemaal beu en wil je een snelle oplossing? Airco is een gemakkelijke manier om je veranda koel te houden. Heb je geen vaste airco of wachtbuis laten installeren tijdens de constructie van je veranda? Een mobiele airco kan soelaas bieden. Zo’n mobiel toestel maakt natuurlijk wel lawaai en verslindt energie. Door een toestel te kiezen met een vermogen dat afgestemd is op de grootte van jouw veranda en je airco ‘s nachts uit te schakelen kan je al veel besparen op energie.

Van plan een nieuwe veranda te laten bouwen? Let dan op de volgende zaken voor een koele veranda tijdens de zomermaanden:

6. Let op de g-waarde van je glas of kies zonwerend glas

IMGP2774

Let bij het kiezen van het soort glas voor je veranda op de g-waarde van het glas, ook wel de zonnetoetredingsfactor (ZTA) genoemd. Deze waarde geeft de verhouding tussen de invallende en de binnenkomende zonnestralen weer. Kortom: hoe lager de g-waarde van je veranda ramen, hoe minder zonnewarmte!

Daarnaast bestaat er ook zonwerend of reflecterend glas. Zoals de naam het zegt, reflecteert de buitenkant van het glas de zon zodat ze niet binnen kan schijnen. Gezien de ramen al zorgen voor een goede weerkaatsing van de zon, hoef je je veranda niet te voorzien van extra zonwering.

7. Kies voor een veranda met plat dak

Moderne veranda te Assenede

Het dak van je veranda is een belangrijke factor in de isolatie van je totale veranda. Een gemetseld plat dak met rubberbekleding of roofing biedt betere isolatie dan een glazen dak. De isolatie zorgt ervoor dat de warmte niet blijft hangen.

Lees meer voordelen van een veranda met plat dak.

8. Kies voor een ingebouwde airco en verwarming in één

Moderne steel look veranda in Kruishoutem 4

Een ingebouwde, omkeerbare airco biedt je het beste van twee werelden: afkoeling op hete zomerdagen en verwarming op krakende winteravonden. Een ingebouwde airco is geruisloos en is mooi ingewerkt in de muur of het plafond. Zoals je bij tip 5 las kan je bij twijfel alvast een wachtbuis laten installeren.

Kun je nog wat extra advies gebruiken of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Als ervaren verandabouwer denken we graag met je mee! Kom lang in onze showroom of neem contact op voor een offerte op maat!

Gerelateerde verandabouw realisaties

Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis!

Catalogus aanvragen
Catalogus