Showroom uitzonderlijk GESLOTEN 1/5, 9/5, 19/5 en 20/5
Ik heb dit bericht gelezen

Je veranda goed ventileren: tips

In de zomer wil je je veranda niet alleen koel houden, je wil ook van een gezond binnenklimaat kunnen genieten. Om de luchtkwaliteit van je veranda op peil te houden, moet je die dan ook voldoende kunnen ventileren. Waarom en hoe je dat het best kunt aanpakken, ontdek je hieronder!

Veranda in landelijke stijl in Aalst 8

Schimmels en gezondheidsproblemen

De lucht in je veranda wordt elke dag vervuild door de verschillende activiteiten die je erin uitvoert. Enkel en alleen al ademen of zweten, maar door te koken warmt de lucht in je veranda op. Als je je veranda dan niet voldoende verlucht, neemt de luchtvochtigheid ervan toe. Er kan dan condens op de ramen ontstaan, je meubels kunnen vochtig worden en op de natte oppervlakken kunnen schimmels ontstaan. Die kunnen op hun beurt gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Het is dus een must om via ventilatie de vuile, warme lucht te vervangen door frisse, droge lucht.

Natuurlijke ventilatie

VDB moderneveranda Scheldewindeke2

Bij natuurlijke ventilatie ga je simpelweg het zijraam, dakvenster of deur van je veranda een tijdje openzetten. Een kwartiertje volstaat al om een frisse luchtstroom te creëren. Een mogelijk nadeel van deze methode is dat je enkel kan verluchten als je zelf thuis bent. Daarom kan je ervoor kiezen om natuurlijke ventilatie te combineren met een of meerdere andere methodes.

Ingewerkte ventilatieroosters

Je kan je veranda namelijk ook ventileren via ingewerkte verluchtingsroosters. Die roosters worden op strategische geplaatst, zodat ze amper opvallen, maar wel uitstekend hun werk doen. Vaak zullen ventilatieroosters voor de aanvoer van frisse lucht onderaan de veranda geplaatst worden, roosters voor de afvoer van vervuilde lucht komen bovenaan. De roosters regelen zelf dat de lucht op een gecontroleerde manier binnenkomt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er via die weg koude windstromen of regen zouden kunnen binnenkomen.

Mechanische ventilatie

Als in de veranda een toestel geplaatst wordt dat lucht aan- of afzuigt is er sprake van mechanische ventilatie. Dit type ventilatie heeft als voordeel dat het automatisch in werking kan treden wanneer nodig, bijvoorbeeld bij een bepaalde binnentemperatuur of luchtvochtigheid. Zo ben je altijd zeker van een optimale luchtkwaliteit in je veranda! Tegelijk vraagt mechanische ventilatie wel wat extra elektriciteit en is het ook iets duurder. Al kan je er vaak ook wel wat mee op je energiefactuur besparen, omdat via dit systeem warmte ook gerecupereerd kan worden.

Welk ventilatiesysteem het best geschikt is voor jouw veranda hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de precieze functie van de veranda (keuken, woonkamer, hobbykamer…) zeker een belangrijke rol. Vaak zal een combinatie van systemen de beste oplossing zijn. Contacteer ons gerust voor meer info over ventilatie en een voorstel op maat van jouw veranda!

Gerelateerde verandabouw realisaties

Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis!

Catalogus aanvragen
Catalogus