Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis! Catalogus aanvragen

Orangerie of veranda: wat is het verschil?

Verkies je een orangerie of toch een stijlvolle veranda? Geen idee wat het verschil is en is er wel een verschil? Geen probleem, heel wat mensen klutsen de begrippen orangerie en veranda door elkaar. Wat is nu eigenlijk een moderne orangerie en waar zit het verschil met een ‘klassieke’ veranda? Wij geven je even de verschilpunten mee.

VDB moderne orangerie veranda Destelbergen

Waar zit het verschil tussen een orangerie en een veranda?

Voor het begrip orangerie moeten we terug in de tijd. Beschouw een orangerie gerust als een voorloper op de veranda. Een orangerie was in zwang bij rijke mensen tijdens de renaissance. Het ging om een ruimte met heel wat lichtinval, waar exotische planten stonden of vorstgevoelige planten overwinterden. Het was bij uitstek een ruimte om mee te pronken.

De veranda brak in Victoriaanse tijden door, toen meer mensen zich luxe en rijkdom konden veroorloven. Dit soort veranda werd getypeerd door dunne, smeedijzeren of stalen profielen. Ook vandaag de dag nog wordt het begrip orangerie gebruikt om te verwijzen naar een klassieke veranda met dunne, steel look profielen. Het begrip veranda gaat dan weer breder en omvat veel meer stijlen. Eigenlijk kun je een orangerie dus perfect als een type veranda catalogeren.

En wat dan met de moderne orangerie?

Wil het voorgaande zeggen dat de orangerie dood en begraven is? Nee, ook vandaag de dag spreekt men nog over een orangerie, al heeft die sinds de 19de eeuw wel een metamorfose ondergaan. Zo bestaat een moderne orangerie veranda vandaag de dag uit:

VDB moderne orangerie veranda Gent

Modern aluminium in plaats van smeedijzer

Een moderne orangerie bestaat niet langer uit smeedijzer of staal, maar uit aluminium. Logisch want een aluminium orangerie is makkelijker in onderhoud, sterker, duurzamer en energiezuiniger. Lees meer voordelen van aluminium veranda’s hier.

Wens je de voordelen van aluminium, maar dan wel met een stoere steel look: geen probleem! Steel look veranda’s zijn dé veranda trend van de laatste jaren.

VDB orangerie veranda poolhouse Denderbelle

Hoogrendementsglas in plaats van enkel glas

Vandaag dient je orangerie niet langer enkel voor het overwinteren van je vorstgevoelige planten. De moderne oranjerie is voorzien van hedendaags hoogrendementsglas. Tijdens de winter kan je er gezellig zelf tussen je planten vertoeven zonder jas en sjaal. Meer nog, je kan kan kiezen uit verschillende soort glas voor je veranda.

Landelijke orangerie veranda roeselare buiten

Uitstekende isolatie

Zoals in het vorige punt besproken hoef je in je moderne orangerie geen muts, sjaal en handschoenen te dragen. De moderne orangerie veranda is geïsoleerd met hoogrendementsglas, profielen met isolerende werking en meer. Lees er alles over in onze blogpost “Je veranda isoleren? Zo pak je dat aan!”.

Meer weten over een orangerie veranda?

Helemaal klaar voor je romantische orangerie veranda in Victoriaanse stijl? Maar dan met alle moderne comfort van hoogrendementsglas en aluminium profielen? Kom lang in onze showroom of neem contact op voor een offerte op maat!

Gerelateerde verandabouw realisaties

Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis!

Catalogus aanvragen
Catalogus