Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis! Catalogus aanvragen

Je veranda isoleren? Zo pak je het aan!

Een veranda waarin het in de zomer snikheet is, maar in de winter ijskoud? Daar heeft natuurlijk niemand iets aan. Om het hele jaar door van je veranda te kunnen genieten is een goede isolatie dan ook onmisbaar. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in, goed isoleren?

Glas met lage Isolatiewaarde en zonnefactor

Je veranda bestaat voor het grootste deel uit glas, wat in feite geen zo’n goede isolator is. Bij je keuze voor een bepaald soort glas, hou je dan ook best rekening met de isolatiewaarde (Ug-waarde) en zonnefactor (g-waarde) ervan. Hoe lager de isolatiewaarde, hoe minder warmte verloren gaat door het glas. Een lage zonnefactor betekent dan weer dat het glas minder warmte doorlaat, waardoor de kans op oververhitting kleiner is.

Zonwerend hoogrendementsglas scoort op beide waarden goed. Het isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon of dubbel glas, en laat slechts 30% van de warmte ontsnappen.

Dak beperkt in glas

Deerlijk modern met grote lichtstraat 7

Ook het dak speelt een belangrijke rol in de isolatie van je veranda. Hoe groter het glasoppervlak van je dak, hoe warmer het namelijk kan worden in je veranda. Een gemetseld plat dak, eventueel met lichtstraat, is een betere optie. Ook bij een dak met kunststofplaten is de kans op oververhitting kleiner.

Profielen met isolerende werking

Voor je verandaprofielen spelen vooral het materiaal en de dikte een rol. Zowel aluminium als PVC hebben een sterke isolerende werking, hetzelfde geldt voor hout. Kies ook voor profielen die thermisch onderbroken zijn. Dat zorgt ervoor dat koude niet via de profielen van buiten naar binnen kan en dat ook de verwarmde verandaruimte geen warmte naar buiten doorlaat.

Voldoende ventilatie

Verder gaat een goede isolatie hand in hand met voldoende ventilatie. Je veranda ventileren is namelijk een must om vochtproblemen te vermijden, denk aan condens op ramen, vochtige meubels of schimmels. Je kan daarbij onder andere kiezen voor natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie, ingewerkte verluchtingsroosters, of een combinatie van methodes.

Verlies het geheel niet uit het oog

De belangrijkste tip is misschien wel om het geheel van je veranda en woning niet uit het oog te verliezen. Het isolatieniveau van je veranda moet namelijk afgestemd worden met het isolatieniveau van je woning. Ook de overgang tussen je binnen- en buitenmuur moet zeker goed geïsoleerd zijn. Laat je bij je keuze dan ook altijd bijstaan voor een professional.

Meer weten over hoe je je veranda goed isoleert? Contacteer ons voor meer informatie!

Gerelateerde verandabouw realisaties

Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis!

Catalogus aanvragen
Catalogus