Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis! Catalogus aanvragen

Kies de juiste verwarming voor je veranda

Verwarming is al lang geen louter functionele aangelegenheid meer: het is ook een esthetische zaak en in sommige gevallen zelfs een principiële kwestie, bijvoorbeeld voor wie bewust bezig is met zijn ecologische voetafdruk. Het zijn elementen die mee de keuze voor deze of gene verwarmingswijze bepalen. Daarnaast kunnen ook technische factoren een rol spelen. Ontdek hier wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening moet mee houden, zodat je straks goed geïnformeerd de knoop kan doorhakken.

Moderne veranda Arras

Voor je gaat nadenken over welk type verwarming je wil installeren, is het nuttig eerst wat eenvoudige rekensommen op te lossen. Je kan namelijk zelf berekenen hoeveel watt verwarming je nodig hebt om je veranda te verwarmen:

  1. Bereken de oppervlakte van de vloer – door lengte en breedte met elkaar te vermenigvuldigen.
  2. Doe die uitkomst vervolgens maal 200.

Het getal dat je dan bekomt, geeft aan hoeveel watt aan verwarming je moet voorzien. Afhankelijk van de oriëntatie van je veranda of de aanwezigheid van bijvoorbeeld zonwering, kan je de wattage met 10 tot zelfs 25% verminderen. Wij bekijken uiteraard samen met jou wat je precies nodig hebt en welk type verwarming het meest geschikt is voor jouw project. Hieronder de verschillende types veranda verwarming waaruit je kan kiezen:

Klassieke radiatoren

Het meest voor de hand liggend zijn natuurlijk de klassieke radiatoren, ofwel de metalen verwarmingselementen die we allemaal kennen en die werken met stralingswarmte. Je kan ze aan de muur bevestigen of op de grond laten rusten. Vroeger was een radiator een radiator, maar die tijd is lang voorbij. Tegenwoordig vind je chauffage-elementen in tal van stijlen, kleuren en ontwerpen. Er is voor elk wel wat wils. De grootte van de radiatoren is dan weer minder een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het formaat wordt immers bepaald in functie van het te verwarmen volume en dus de wattage die je nodig hebt. Denk er trouwens aan dat je radiatoren ook in convectorputten kan plaatsen. Veranda’s bestaan meestal uit glazen wanden die doorlopen tot op de grond. Convectorputten helpen je dan niet alleen ruimte uit te sparen, ze zijn ook esthetisch een goede oplossing.

Horeca Au Sabot Kain 7

Omkeerbare airco

Er bestaat ook zoiets als een omkeerbare airco en wij vinden dát alvast een interessant principe. Het biedt je het beste van twee werelden: afkoeling op hete zomerdagen en verwarming op krakende winteravonden. Zo’n omkeerbare airco wordt in opbouw geplaatst op de muur of ingebouwd in het plafond (zie foto).

Moderne steel look veranda in Kruishoutem 3

Plaats besparen met vloerverwarming

Net zoals binnen in huis kan je ook in je veranda vloerverwarming plaatsen. Het is een erg aangename manier van verwarmen en een zegen voor wie makkelijk koude voeten heeft. Het grootste voordeel is zonder twijfel dat je er heel wat ruimte mee wint, omdat je geen radiatoren moet plaatsen.

Moderne veranda Arras

De gezelligheid van echt vuur

Misschien ben jij wel een ‘vlammenmens’: iemand die het vuur graag ziet dansen in een haard of kachel. In dat geval kun je kiezen voor een houtkachel, pelletkachel of gashaard. Gezelligheid troef, zoveel is zeker.

Impact van de constructie

Los van je eigen smaak en voorkeuren zijn er, zoals gezegd, nog andere elementen die bepalen hoe je het best verwarmt.

De hoeveelheid glas: het spreekt voor zich dat een veranda met drie glazen wanden anders verwarmd wordt dan een veranda met maar één glazen wand. En van glas gesproken: grote oppervlaktes warmen snel op, maar koelen ook even snel weer af. Glas is geen geweldige isolator.

Daarnaast is ook de ondergrond van belang: die vormt immers een isolatielaag. De kwaliteit van die laag zal mee bepalen hoeveel verwarming je moet voorzien.

Droom?

Misschien droom jij al langer van een veranda, maar schrikken de technische finesses je wat af? Misschien zie je door het bos de bomen niet meer? Maak je geen zorgen: wij geven je graag alle tekst en uitleg. En… we helpen je maar wat graag de juiste keuze te maken!

Contacteer ons voor een offerte op maat, breng een bezoekje aan onze showroom (open op zondag!) of bestel onze gratis catalogus

Gerelateerde verandabouw realisaties

Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis!

Catalogus aanvragen
Catalogus