Is een veranda vergunningsvrij?
Een veranda bouwen aan je woning? Je hebt wellicht wel al een beeld in je hoofd van wat je wil. En nu vraag je jezelf natuurlijk af of het allemaal wel kan en mag. Is een veranda vergunningsvrij? En wat zegt de wet hierover? Een tijdje terug schreven we er al het één en ander over en we merken dat er nog steeds heel wat vragen de ronde gaan omtrent dit topic. Daarom een woordje uitleg!

Veranda bouwen zonder vergunning: dit zegt de wet!
Benieuwd naar de afmetingen waaraan je veranda (zonder vergunning) moet voldoen? Hieronder een overzichtje:
- Grondoppervlakte: max. 40m2
- Hoogte:
Veranda aanbouw: max. 4m
Veranda losstaand: max. 3m en 4,5m nokhoogte
- Afstand van de perceelgrens:
Veranda aanbouw: in de achtertuin 3m, in de zijtuin minstens 3m.
Veranda losstaand:
Veranda in hout: op 1m van de zijdelingse en achterste perceelsgrens
Veranda in steen: op 2m van de zijdelingse en achterste perceelsgrens
Valt je veranda binnen deze afmetingen? Dan volstaat de meldingsplicht. Let wel, bij structurele wijzigingen dien je steeds een beroep te doen op een architect!
Niet zeker of het om een klassieke veranda of aanbouw veranda gaat? Lees hier het verschil tussen een veranda en een aanbouw.
Mag het ietsje meer zijn? Dan zal je gebruik moeten maken van een stedenbouwkundige dossieraanvraag, inclusief architect.
Last but not least: je wil een veranda? Hou rekening met je buren
Een veranda bouwen? Dan doe je er goed aan in een goed blaadje te komen staan bij je buren! De goedkeuring van je dossieraanvraag hangt immers af van een aantal factoren. Een bezwaar van een omwonende, zoals bijvoorbeeld voor hinder of inkijk, kan je dan weleens zuur opbreken. Onze conclusie: je houdt je buurman, hoe luidruchtig en nors hij ook moge zijn, dus best te vriend!
Nog niet zeker van je stuk? Op de website Omgevingloket.be vind je alles wat je zoekt. Heb je nog meer veranda vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!