Wij zijn GESLOTEN zondag 28 mei
Ik heb dit bericht gelezen

Een dak voor je veranda kiezen: tips

Bij de bouw van een veranda moeten wel wat keuzes gemaakt worden. Zo wordt typisch aan de profielen veel aandacht besteed, want die bepalen sterk de uitstraling van je veranda. Al zijn natuurlijk ook de andere onderdelen belangrijk. Het dak bijvoorbeeld.

Veranda te zoersel 07

Een goed dak voor je veranda zorgt er namelijk voor:

  • Dat je beschermd bent tegen extreme weersomstandigheden.
  • Dat je de veranda zeker kan gebruiken wanneer je dat wil, bijvoorbeeld in de zomer of het hele jaar door.
  • Dat je voldoende lichtinval hebt, maar ook niet te veel inkijk.
  • Dat je een ruim gevoel ervaart van binnenuit.

Dak van een klassieke veranda

Bij een klassieke veranda heb je keuze uit een aantal verschillende materialen voor het dak.

Glas

Hoewel er voor de klassieke veranda verschillende soorten dakbedekking mogelijk zijn, wordt glas het vaakst gekozen. Met glas ben je immers zeker van voldoende lichtinval, waardoor je veranda ook groter en opener zal lijken.

Hoogrendementsglas is in dit geval het populairst: het laat immers minder licht door (wat beter is voor je ogen) en scoort ook op vlak van akoestiek goed.

Lees meer over veranda's met een glasdak

Polycarbonaat of kunststofplaten

Een dak met transparante kunststofplaten laat net als een glazen dak veel licht door. Bovendien is polycarbonaat sterker dan glas en net iets goedkoper. Als de zon erop schijnt, kan het met dit soort dak wel warm worden in de veranda. De platen kunnen door de zon ook verkleuren.

Om dit te voorkomen, kan je in plaats van transparante platen, ook voor opale kiezen. Die zijn ondoorzichtig, maar doorschijnend. Qua akoestiek scoren de platen weliswaar iets minder: regen is er bijvoorbeeld goed op te horen.

Dakpannen of leien

Je veranda een mooi geïntegreerd geheel laten vormen met je huis, kan door dezelfde dakpannen van je woning te gebruiken voor het dak van je veranda. Dakpannen of leien zijn wel redelijk zwaar, dus het is belangrijk dat je dakconstructie voldoende stevig gebouwd is.

Dak van een leefveranda

Een leefveranda, ofwel een veranda die dient als extra woonruimte dus, zal een plat dak hebben.

Voor dit soort daken wordt het vaakst rubberbekleding of roofing gebruikt. Dat type dakbekleding heeft immers een lange levensduur en is waterdicht.

Natuurlijk is er bij een plat dak niet zoveel lichtinval als bij een glazen dak, maar dat kan gecompenseerd worden door een lichtstraat of lichtkoepel te installeren. Bijkomend voordeel is dat je in dit soort dak een laag isolatie kan inbrengen.

Lees hier meer over de voordelen en mogelijkheden van een veranda met plat dak.

Interesse in een veranda met dak van een van bovenstaande materialen? Of hulp nodig om keuze te maken? Contacteer ons vrijblijvend!

Gerelateerde verandabouw realisaties

Ontvang onze veranda catalogus bij jou thuis!

Catalogus aanvragen
Catalogus